Gravid i vecka 35

Nu har vi gått in en bit i vecka 35 och har numera bara 5 veckor kvar (plus/minus kanske 2 veckor) - det är GALET hur fort tiden har gått! Ca 86% av graviditeten har passerat. Jag antar dock att den här sista tiden kommer gå långsamt så in i … Det är ju i alla fall vad man hört.

Om bebis:
Det är en riktigt stark kille som bor där inne! Ibland när han tryckt och sparkat en del känns det som att jag har blåmärken på insidan av magen, haha. Idag var vi på rutinbesök hos MVC, vår lilla kille ligger bra till på kurvan och verkar trivas bra. Han är inte helt fixerad än, fortfarande lite ruckbart huvud men det går framåt!

Enligt appar etc fyller han nästan ut hela livmodern, vilket känns för hans rörelser är starka och stora — jag kan känna hur han trycker ut med ryggen/stjärten på ena sidan av magen medan han sparkar till långt ut på andra sidan under revbenen.

Mitt mående:
Jag mår fortfarande väldigt bra. Jag känner mig tyngre och otymplig givetvis, vore väl konstigt annars. Jag har även börjat få mer halsbränna, men är under kontroll med lite Novalucol. Att bära tyngre saker eller böja mig ned flera gånger är lite mer påfrestande för ryggen än tidigare så jag är lite försiktig med det.

Jag har tur att kunna ligga på rygg, för jäklar vad vår lille bebbot inte gillar när jag gillar på sidan. Jag tycker det är mycket skönare på sidan givetvis, men oftast (oavsett sida) så visar han sitt missnöje bara några sekunder efter jag lagt mig på sidan genom att sparka loss. En envis liten kille där inne verkar det vara!

Jag blir fortfarande lika förundrad över hur vissa människor beter sig kring en gravid. Jag har ju tidigare skrivit om lite saker man inte bör säga till en gravid, och nu har det väl tillkommit lite till den listan. Dels är det ju givetvis folk som gärna berättar skräckhistorier om egna eller bekantas förlossningar — det är inte någon dans på rosor att föda barn, men hur vore det med lite positiv pepp istället?

Sedan har jag märkt att det är flera som känner att det är jobbigt när någon mår bra under sin graviditet på något sjukt sätt. När jag svarar att jag mått väldigt bra och mår väldigt bra blir reaktionen oftast att “men… lite dåligt mår du väl ändå?” eller “vänta du bara, snart kommer du må piss”. Jag har ingen aning om hur jag kommer må om 2 veckor eller imorgon, men… Det är bara ett så udda sätt att reagera på när någon svarar att den mår bra, haha.

Magen:
Blir större och större, heh. Jag känner mig enorm, och större blir den! Jag tittade tillbaka på bilder från när jag var runt vecka 18 och minns att jag tyckte att jag var sååååå stor då… hah, så fel jag hade.

Magen — Vecka 35.

Magen — Vecka 35.